ISTORIA GOULUIGO-ul este probabil unul dintre cele mai vechi jocuri cunoscute, ne asigură Arthur Smith,în: The Game of GO (MoHat, Yard and Comp., New York, 1908), una dintre primele cărți occidentale dedicate GO-ului        Jocul a fost inventat în China antică, în jurul anului 2000 î.e.n. Una dintre legende atrilbuie meritul acesta împaratului Shun (2255-2206 î.e.n.), care dorea ca prin intermediul GO-ului să dezvolte mintea nu prea strălucitoare a fiului său Shang Kiun. Alte cronici spun că inventatorul GO-ului este Yao, predecesorul lui Shun, iar altele, ceva mai realiste, atribuie jocul lui Wu, un vasal al împăratului Kieh Kwei (1818-1767 î.e.n.), acelasi care se pare că a inventat si cărțile de joc. În orice caz, GO-ul a fost bine cunoscut în antichitatea chineză, mărturie fiind descoperirile arheologice și operele literare din acea epocă. Încă de atunci datează o serie de istorioare semnificative pentru popularitatea și prețuirea de care se bucură jocul și cei care îl practicau.


Istoria GO-ului românesc văzută, trăită de RADU BACIU "Prin 1972, un amic - pe nume Tudor Bratescu - imi suna la usa si-mi zice: "-Uite un joc nou !"
... si daca ar fi continuat atunci cu ... "si de acum inainte, intreaga ta viata va fi legata de tabla asta ! " ... l-as fi privit cu neincredere..."

mai mult ...